Η μεγαλύτερη αρχιτεκτονική γιορτή της Θεσσαλονίκης πραγματοποιήθηκε στις 26 & 27 Νοεμβρίου 2022, με μεγάλη επιτυχία και χιλιάδες επισκέψεις. Φέτος, ολοκληρώθηκαν τα δέκα χρόνια από την ίδρυση του θεσμού στην πόλη μας. 

Στην εκδήλωση συμμετείχαν 550 εθελοντές  με χορηγό εθελοντών το ινστιτούτο ξένων γλωσσών Galileo Galilei ξενάγησαν το κοινό σε 66 κτίρια της Θεσσαλονίκης. Ακόμα, το πρόγραμμα του ΟΗΤ 2022 περιλάμβανε 3 διαδρομές (OPEN WALKS), συστήνοντας πλευρές της πόλης με ιδιαίτερο αρχιτεκτονικό, αλλά και ιστορικό ενδιαφέρον. Μέγας Χορηγός του OPEN HOUSE Thessaloniki 2022 ηταν η εταιρεία ΚΟΣΜΑΟΓΛΟΥ. Ακόμα, το OPEN HOUSE Thessaloniki 2022 διεξήχθη υπό την αιγίδα και την χρηματοδότηση του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και σε συνεργασία με τον Δήμο Θεσσαλονίκης.

Οι δράσεις

Η φετινή διοργάνωση ξεκίνησε με το MADE in Thessaloniki με τον χορηγό της δράσης την ΤΙΤΑΝ , το οποίο αφορούσε ξεναγήσεις σε χώρους δημιουργίας και παραγωγής, με στόχο να γνωρίσει το κοινό τη δημιουργική κοινότητα της πόλης, καθώς και τις παραγωγικές διαδικασίες που κρύβει κάθε επάγγελμα.

Την Δευτέρα 20.11 και την Παρασκευή 25.11 ολοκληρώθηκε το OPEN SCHOOL με χορηγό την KLEEMANN. Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα του ΟΗΤ περιελάμβανε αρχιτεκτονικές ξεναγήσεις σε ορισμένα από τα κτίρια που συμμετείχαν στο Οpen tours και χώρους του MADE in Thessaloniki οι οποίες πραγματοποιήθηκαν από τους εθελοντές της εκδήλωσης και απευθύνονταν σε μαθητικά-
εκπαιδευτικά και άλλα οργανωμένα γκρουπ.

Το OPEN BOX, το ενημερωτικό περίπτερο του OPEN HOUSE Thessaloniki, λειτούργησε στο γυάλινο περίπτερο Αριστοτέλους με Μητροπόλεως.

Το πρόγραμμα του ΟΗΤ εμπλουτίστηκε από μια σειρά βίντεο της παράλληλης δράσης του OPEN OFFICE με χορηγό την ELVIAL και έκαναν πρεμιέρα την Δευτέρα 28 Νοεμβρίου στο κανάλι του Open House Thessaloniki στο YouTube. 3 αρχιτεκτονικά γραφεία της Θεσσαλονίκης μας μιλούν για την δουλειά τους και μας δείχνουν τον χώρο στον οποίο εργάζονται.

Μπορείτε να δείτε τα βίντεο στα παρακάτω λινκ:

  • Nikiforidis / Cuomo architects https://www.youtube.com/watch?v=EQVJmNBirzc
  • NOMEN architects https://www.youtube.com/watch?v=bBAZNEVgEBM
  • Formrelated https://www.youtube.com/watch?v=D8Bpa3NFmbc

Η αυλαία του OHT έκλεισε με τον πιο όμορφο τρόπο, με το TIME TO CLOSE PARTY, το καθιερωμένο πάρτι λήξης την Κυριακή 27.11 στην Έπαυλη Μαρόκου, με την μουσική του DJ Chris Stam του 1NC. Την οπτική ταυτότητα του OPEN HOUSE Thessaloniki 2022 σχεδίασε η Κωνσταντίνα Μουτσέλου.

To OHT 2022 πραγματοποιήθηκε με μεγάλο χορηγό την εταιρεία KΟΣΜΑΟΓΛΟΥ, υπό την αιγίδα και την χρηματοδότηση του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού σε συνεργασία με τον Δήμο Θεσσαλονίκης, με την υποστήριξη της Πολυτεχνικής σχολής του ΑΠΘ και του τμήματος αρχιτεκτόνων μηχανικών ΑΠΘ, του ΤΕΕ/ΤΚΜ και του ΟΑΣΘ.